Prijava

2. SLOVENSKI FESTIVAL DIVJE HRANE – FesDivjal 2023

Gradišče 22, Podsreda, Slovenija
 • Datum dogodka:
  15. septembra, 2023 ob 15:24
 • Konec dogodka:
  17. septembra, 2023 ob 15:24

Vabljeni na 2. SLOVENSKI DIVJI FESTIVAL – FesDivjal – FESTIVAL DIVJE HRANE 2023!

 

V sodelovanju s Kozjanskim parkom, lokalnimi občinami in centri, nekaterimi sponzorji predvsem pa slovenskimi eksperti na področju užitnih, zdravilnih rastlin, gob, znanstveniki, zdravilci, kulinariki idr. ste med petkom, 15. 9. in nedeljo, 17. 9. vabljeni v idilično okolje neokrnjene narave zavarovanega območja Kozjanskega parka – sredi velikega eko visokodebelnega sadovnjaka z več kot sto različnih sort avtohtonih, tradicionalnih jabolk in hrušk ter okoliškimi tereni visoke biotske pestrosti, ki bodo predstavljali odlične učilnice v naravi. Zgodil se bo velik festival.

 

 

Čemu?

 

 

Da se združimo z divjino, s prvobitnim instinktom, da obudimo tista stara znanja, veščine in jih združimo z nekaterimi novimi dognanji. Naj nam vse pride prav, kajti prihaja čas odgovorne in okusne samooskrbe; čas, ko tudi divja hrana dobi svoje mesto, ki si ga zasluži! Skupaj bomo s spoštovanjem spoznavali kaj vse nas obkroža, se učili kaj pomeni varovanje narave v vsakodnevnih navadah, kako pomemben je nabiralniški bonton, sočasno pa bomo hvaležno zaužili nekatere slastne priróde darove – tiste, ki jih je v samoniklem svetu v izobilju ter jih združevali z domačimi pridelki. T. i. invazivne rastline, pleveli … je vse to res težaven ”nebodigatreba”? Stopimo kar nekaj korakov nazaj za en velik korak naprej in se spomnimo kako je, ko smo z nogami in rokami na tleh, z jezikom pa za zobmi, da znova slišimo utrip zemeljskega miru.

 

Na festivalu se bodo V TREH DNEH zvrstile navdihujoče vsebine:

 

 

ČASOVNICA:

 

PETEK, 15. september

 

🌼10:00-13:00: DELAVNICA PLETARJENJA na zunanji lokaciji – Podgorje pri Pišecah 33, Pišece) Dr. Luka Kristanc in Andreja Papež Kristanc

 

🌼16:00: Gradišče 22, Podsreda: OTVORITEV festivala s postavitvijo RAZSTAVE DIVJIH RASTLIN in dobrodošlico za vse obiskovalce

 

🌼17:30: PREDAVANJE: “NAVDIHUJOČA BIODIVERZITETA SLOVENIJE” – Dušan Klenovšek

 

🌼19:00: PREDAVANJE Z DEGUSTACIJO DIVJIH SMUTIJEV: ”DIVJE RASTLINE IN KONOPLJA” – Uroš Švigelj

 

🌼20:30: GLASBA z ročno izdelanimi piščalmi, kitaro in gongi – Kristjan Jurkas in Padma

 

 

 

SOBOTA, 16. september

 

🌼8:00 – 11:00:

 

*VELIKA GOBARSKA DELAVNICA: Spoznavanje gob po kozjanskih gozdovih, nabiranje in priprava gobarske razstave ter manjše gobje jedi (Luka Šparl, Romina Pleško, Mirko Kunst)

 

🌼12:00 – 14:00:

 

*NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA – JESENSKI ZAKLADI NARAVE – Karmen Gajšek

 

*TERENSKO-DEGUSTACIJSKA DELAVNICA: TRADICIONALNE JEDI Z DIVJIMI RASTLINAMI – dr. Katja Rebolj

 

Obe delavnici potekata na način spoznavanja samoniklega rastja v naravi za krepitev poznavanja, nabiranja in uporabe široko razširjenih užitnih rastlin v kulinariki – priprava obroka ter pogostitev.

 

🌼15:00 – 17:00:

 

*KUHANJE SMOLNEGA MAZILA IN DRUGIH DOMAČIH/DIVJIH ŽAVB – Darja Vrana

 

*DELAVNICA IZDELAVE ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV – dr. Tina Mele

 

Znotraj obeh delavnic boste udeleženci spoznavali moči zdravilnih rastlin, naredili pripravke za domačo lekarno in jih odnesli domov.

 

*Rubinov hlevček – možnost jahanja ponijev

 

🌼18:00 – 20:00:

 

*DELAVNICA DIVJE FERMENTACIJE – Uroš Švigelj – delavnica bo ponujala spoznavanje procesa fermentacije in preizkušanje osvežilnih fermentiranih napitkov iz divjih rastlin

 

*PREDAVANJE: ZDRAVILNE RASTLINE MED TRADICIJO IN ZNANOSTJO – dr. Samo Kreft

 

🌼20:30: Preporod vinorodnih območij: SONARAVNO VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO – predstavitev z DEGUSTACIJO

 

🌼 LOKALNA ETNO GLASBA

 

 

 

Nedelja, 17. september

 

🌼8:00 – 10:00: GOBARSKA DELAVNICA: Spoznavanje gob po kozjanskih gozdovih; nabiranje in dopolnitev gobarske razstave ter priprava manjše gobje jedi (Romina Pleško, Mirko Kunst)

 

🌼10:00 – 11:30 – GOST VRHUNSKE DIVJE KULINARIKE: MARKO PAVČNIK (Grad Pavus, Laško) – tukaj se bomo vsi udeleženci festivala lahko prosto pridružili slastnemu mojstrstvu Marka Pavčnika, katerega roke bodo vodile po poteh divjih rastlin in vrhunskih okusov lokalne rastlinske prehrane.

 

🌼12:00 – 14:00:

 

*TERENSKA DELAVNICA O ZDRAVILNIH RASTLINAH – dr. Samo Kreft

 

*DIVJA KULINARIČNA DELAVNICA: PREPROSTO IN ZDRAVO – Peter Zajc

 

Pri prvi delavnici boste pridobili dragocena znanja o samoniklih rastlinah, ki jih boste srečali na terenu – predvsem tistih, ki so izključno zdravilne in ne namenjene kulinarični rabi ter tistih, ki so kljub zdravilnim snovem morda neprimerne za zeliščarsko rabo. Druga delavnica obsega terensko spoznavanje užitnih rastlin in kulinarično pripravo z obedom.

 

🌼14:30 – 16:30:

 

*PERMAKULTURNA DELAVNICA: GOZDNI VRTOVI IN NJIH SADOVI – Lovro Vehovar

 

Delavnica bo pokazala kaj je permakultura, kako živeti v skladu s posnemanjem procesov v naravi, kako in zakaj vzpostaviti gozdne vrtove ter kaj nam le ti dajejo.

 

🌼ETNO GLASBA

 

 

 

Skozi ves čas trajanja festivala bodo na voljo različne STOJNICE s ponudbo NARAVNIH IZDELKOV, KNJIG, DIVJE HRANE in NAPITKOV; OTROŠKE DELAVNICE (*nabiralniške delavnice – Vita Matjac,

 

*umetniške delavnice – GLINA – Milojka Drobne), na ogled bo VELIKA RAZSTAVA DIVJIH RASTLIN IN GOB in posebno vlogo bo imela tudi stojnica z možnostjo izmenjave semen ter potaknjencev, sadik, kamor ste vabljeni prinesti svoje viške in jih zamenjati. Tekom festivala boste priča zvokom izvajalcev ETNO GLASBE, ki bodo barvali z odtenki slovenske kulturne dediščine.

 

🌿Ob prihodu lahko vse informacije o programu dobite na INFO STOJNICI – kjer boste v primeru prostih mest lahko še zakupili mesta na delavnicah za odrasle – 20eur/odraslo osebo (priporoča se rezervacija/nakup vnaprej); ostale vsebine brezplačne.

 

🌿VSTOP NA FESTIVAL JE PROST, z izjemo udeležbe na delavnicah, ki je 20eur/odraslo osebo. PRIJAVE NA DELAVNICE: https://forms.gle/HPriQd8ABpB5vbXM8

 

🌿Vabljeni vsi RAZSTAVLJALCI, ki menite, da je Vaša ponudba skladna z vsebino festivala. Pristojbina za stojnice je 50EUR – za ves čas trajanja festivala.

 

Lepo prošeni in dobrodošli vsi PROSTOVOLJCI, ki bi želeli prispevati k festivalu. Na povezavi vpišite svoje kontaktne podatke in dobrodošli pri pomoči – https://forms.gle/j4F8hnH4NukRJ1Gc6

 

🌿LOKACIJA FESTIVALA: Sadovnjak Kozjanskega parka, Gradišče 22, 3257 Podsreda; možnost brezplačnega prenočevanja – kampiranja z lastnim šotorom čez vse tri dni ali plačljivo pri okoliških ponudnikih prenočišč.

 

🌿KONTAKTNE INFORMACIJE:

 

-KARMEN GAJŠEK (organizatorka festivala): 051245731, tisterozice@gmail.com, karmen.gaj@gmail.com, FB/IG: Kje so tiste rožice?

 

 

 

Več o festivalskih vsebinah:

 

🌿BOGATE IZOBRAŽEVALNO-IZKUSTVENE DELAVNICE:

 

-Dr. Samo Kreft, mag. farm., redni profesor na Fakulteti za farmacijo, ustanovitelj portala ”Lačna bučka”, avtor knjižnih del: ”TERENSKA DELAVNICA O ZDRAVILNIH RASTLINAH” – Res da ni jasne meje med užitnimi, prehranskimi, začimbnimi in zdravilnimi rastlinami, nekaj rastlin pa je le takih, da so praktično izključno zdravilne in se na noben način ne uporabljajo v prehrani – npr. bodeča lobodika, bršljan, krhlika, šentjanževka. Na delavnici boste spoznali tudi rastline, ki niso primerne za uporabo v zeliščarstvu, vseeno pa vsebujejo zdravilne snovi. Seveda pa ne bomo spregledali tudi nekaj tistih rastlin, ki so že bolj poznane širši javnosti – materina dušica, trpotec, rman …

 

-Karmen Gajšek, mag. prof. geo in soc, zeliščarka, nabiralka, raziskovalka –”Kje so tiste rožice?”, organizatorka festivala: ”NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA – prvinsko zdravje in okusi jeseni” – Spoznavanje, odgovorno nabiralništvo in uporaba divjih užitnih rastlin v vsakdanjem življenju. Podali se bomo na poučno nabiralniško odpravo in povezovali starodavne modrosti z novodobnimi spoznanji, raziskali značilnosti ekosistemov gradiškega terena, pazljivo nabrali nekaj divjega rastja, na koncu pa pripravili pravo kozjansko divje – domače kosilo v naravi – slasten preplet tradicije, dragocenih virov domačih vrtnin in divje hrane za trajnostno prehransko prihodnost.

 

-Dr. Katja Rebolj, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin, avtorica knjižnih del: ”TERENSKO-DEGUSTACIJSKA DELAVNICA: tradicionalne jedi z divjimi rastlinami” – Spoznavamo posamezne divje rastline in zelišča, ki jih nabiramo v Sloveniji. Nato iz njih skuhamo še jedi vrhunskega okusa. Za zdravje in gurmanski užitek hkrati. Rastline je najbolje spoznavati postopoma in zanesljivo. Začnite s preverjenimi recepti, nato pa ne pozabite, da ste popolni takšni kot ste in da se narava razkriva vam kot nikomur drugemu.

 

-Peter Zajc, permakulturnik, biodinamik, poznavalec samoniklih rastlin: ”DIVJA KULINARIČNA DELAVNICA: Preprosto in zdravo” – Poiščimo pristne naravne okuse pri pripravi unikatnih kulinaričnih jedi. Jemljimo navdih iz okrog rastoče divje hrane ter na lastnem vrtu vzgojene zelenjave s pomočjo permakulturnih načel in z uporabo biodinamičnih pripravkov. Skupaj bomo tokrat popestrili svoj način prehranjevanja z malce drugačnimi in izvirnimi kombinacijami.

 

-Uroš Švigelj, kemik, zeliščar in ustvarjalec zdravilnih zeliščnih zvarkov pri Domaca.si: ”DELAVNICA DIVJE FERMENTACIJE – Bakterije zavezniki našega zdravja” – Skupaj v zakladnico znanja in prakse iz fermentacije zelišč, zelenjave, sadja ali fermentacije vsega mogočega vsak dan. Tokrat bodo poseben element v fermentacijskih postopkih tudi divje rastline, ki bodo tako svoje koristne učinkovine še okrepile oz. bodo le te postale bolj dostopne našemu telesu. Uroš bo natančneje predstavil nekaj načinov priprave različnih napitkov in nas osvojil z zdravilno osvežilno fermentirano pijačo.

 

-Dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med., strokovni vodja Zavoda Divji vrt, fito- in ekoterapevt, avtor knjižnega dela in Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol., prof. biol., soustanoviteljica Zavoda Divji vrt, članica tima integrativne medicine, avtorica knjižnega dela: ”DELAVNICA PLETARJENJA” (nabiranje pletarskih materialov, enostaven izdelek – na zunanji lokaciji).

 

-Dr. Tina Mele, doktorica veterinarske medicine, medicinskih znanosti, zeliščarka, ustanoviteljica TheGreenWitchSi: ”DELAVNICA ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV” – Narava nam ponuja neizmerne zaklade, ki kar čakajo, da jih uporabiš, čeprav morda zdaj še ne veš, kako. Namesto zdravil, dragih prehranskih dopolnil (ki mimogrede niti ni nujno, da so ustrezne kakovosti in učinkovitosti, saj trg ni reguliran) lahko uporabimo tako zelo veliko učinkovitih, pogosto varnejših rastlin, ki nam za povrhu, čisto možno, rastejo “pred domačim pragom”. Skupaj bomo naredili nekaj zdravilnih pripravkov, ki jih boste na koncu lahko odnesli tudi domov.

 

-Lovro Vehovar, biolog, zeliščar, permakulturni načrtovalec, ustanovitelj posesti Korina – zelišča z Goričkega: ”PERMAKULTURNA DELAVNICA: Gozdni vrtovi in njih sadovi” – Delavnica je namenjena vsem, ki želite izvedeti, videti in doživeti kaj permakultura je in kako si s permakulturnimi tehnikami pomagamo pri načrtovanju in ustvarjanju živega, lepega in z naravo usklajenega posestva, vrta in bivališča. Seznanili se bomo z osnovami permakulturnega načrtovanja, ogledali si bomo različne primere vrtov, spoznali načine zadrževanja vode in ureditve vodnih elementov, poiskali v naravi rastoče užitne, zdravilne in uporabne rastline ter spregovorili o naravni gradnji bivališč za ljudi in živali; predvsem pa ”Kako ustvarimo gozdni vrt, kako zanj skrbimo in kaj nam daje?”

 

-Mirko in Marta Kunst (kozjanska poznavalca gob, vodje lokalnega gobarskega društva Kozjansko – Kozje), Romina Pleško (škofjeloška poznavalka gob, umetniška ustvarjalka – Romina Pleško s. p.), Luka Šparl (poznavalec gob, višji naravovarstveni svetovalec v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib): ”VELIKA GOBARSKA DELAVNICA” – Izvrstni poznavalci sveta gliv vas bodo v manjših skupinah povedli po kozjanskih gozdovih, kjer se boste učili prepoznavanja bogatega spektra gob – vse od užitnih do smrtno strupenih, zavarovanih, parazitskih itd. Kar nekaj jih boste tudi nabrali in na koncu pripravili bogato gobarsko razstavo ter primerne uporabili za čudovito gobjo jed. Kaj vse nam gobe povedo? Prisrčno vabljeni na bogato dogodivščino!

 

-Darja Gruden (Vrana), divja žena, ustvarjalka platforme ”Nekaj divjega”, soavtorica knjižnega dela, nekdanja partnerica Daria Cortese, snovalca ideje o divjem festivalu: ”KUHANJE SMOLNEGA MAZILA IN DRUGIH DOMAČIH/DIVJIH ŽAVB” – ”Smola, nekaj najčudovitejšega, kar ti življenje lahko da! Res je da me je smola že kot deklico vedno spomnila na kri. Kri življenja. Poškodovana, ranjena, zažagana smrekova debla pa so mi od nekdaj velika gozdna bitja, katera iz svojih bojnih ran in krvavečih krast izcejajo svoj življenski sok. Že kot mala sem jo znala nabirati in uporabljati kot odlično netivo za ogenj in namesto žvečilnih gumijev sva jo z Domenom žvečila, pa žužke sva v njo lovila …” Skupaj ga bomo zakuhali, pa še katerega!

 

🌿PREDAVANJA:

 

– Dušan Klenovšek, prof. bio., kem. (Kozjanski park): “NAVDIHUJOČA BIODIVERZITETA SLOVENIJE” – Navkljub vse večjega dostopa literature pestrost narave vse manj poznamo. Odstrimo tančice naravnih dragocenosti!

 

– dr. Samo Kreft: ”ZDRAVILNE RASTLINE MED TRADICIJO IN ZNANOSTJO” – Kaj pravi tradicija, kaj pravi znanost? Poiščimo pot med njima.

 

🌿PREDAVANJA Z DEGUSTACIJO:

 

– Uroš Švigelj: ”DIVJE RASTLINE IN KONOPLJA”, z degustacijo divjih smutijev; O zakladnici užitnih divjih rastlin v vsakdanjem življenju; uporabi v smutijih in o tem, kako v vse to sodi kulturna rastlina konoplja.

 

🌿OTROŠKE DELAVNICE

 

– Milojka Drobne, sodobna umetnica, učiteljica likovnega pouka:

 

”DELAVNICA UMETNIŠKEGA USTVARJANJA Z NARAVNIMI MATERIALI – GLINA”

 

Otroci bodo pod vodstvom vrhunske umetnice Milojke odpirali svojo kreativnost skozi stik z glino, izdelovanjem izdelkov iz nje ter z vključevanjem morebitnih drugih naravnih materialov.

 

– Vita Matjac, zeliščarka, nabiralka, vodja zavoda za spodbujanje in ohranjanje podeželja s poudarkom na naravni in kulturni dediščini Floravita:

 

”OTROŠKA ZELIŠČARSKA DELAVNICA” –

 

Naj se vaši otroci že zgodaj naučijo prepoznati rastline, ki rastejo v njihovi bližnji okolici, in ki jih lahko zaužijejo, saj le-teh ni tako malo, kot se morda zdi na prvi pogled. Tovrstna znanja, pridobljena v otroštvu, nosimo s seboj celo življenje.

 

🌿VELIKA RAZSTAVA DIVJIH RASTLIN IN GOB – ogledati si boste imeli možnost pester nabor divjih rastlin in gob, ki rastejo v jesenskem času na Slovenskem.

 

🌿STOJNICE s številnimi unikatnimi NARAVNIMI IZDELKI in PONUDBO DIVJE HRANE, PIJAČE (tudi VRHUNSKA DIVJA KULINARIKA ter NAPITKI – divje pivo, vino … )

 

*Na FesDivjalu bo ena od stojnic namenjena IZMENJAVI SEMEN IN POTAKNJENCEV – divjih in nedivjih rastlin, ki rastejo pri vas na vrtu in v vašem sadovnjaku. Jesen je čas zasajevanja novih dreves, začimbnic in grmovnic zato te vabimo, da svoje presežke deliš med druge obiskovalce in navdušence nad samooskrbo. Še posebej so dobrodošle divjinke in stare ter avtohtone vrste rastlin. Ne pozabite tudi na semena, čeprav za večino ni njihova sezona, nam bodo prišla prav nalsednje leto. Da bo naslednje leto še bolj pestro, bogato in dišeče in da skupaj ohranjamo biotsko raznovrstost. Stojnico bo vodila Iva Hari, poznavalka rastlin, mag. farm. in multifunkcionalna vodja društva Divja.

 

*Svojo posebno stojnico bo imela tudi festivalska divja hrana, ki bo produkt trenutno rastočih divjih rastlin iz različnih rastišč celotne Slovenije! Povabljeni boste na vrhunske in zdravilne okuse.

 

🌿MARKO PAVČNIK (Grad Pavus, Laško) – poleg Galerije okusov edini slovenski divji kulinarik priznan s strani Mischelina. Ne zamudimo njegove slastne lokalne rastlinske zgodbe!

 

🌿SONARAVNO VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO – deležni bomo edinstvenih informacij o prepletu zakonov narave in vinske trte, občudovanja vrednih zgodb vinorodnih območij, primerov dobre prakse ter DEGUSTACIJE dragocenih naravnih vin

 

🌿GLASBA, ki nas povezuje z naravo:

 

-KRISTJAN JURKAS, lokalni umetnik izdelovanja lesenih piščali ter izvajanja naravnih koncertov, zvočnih terapij – GONG, PIŠČALI in kitaristka PADMA

 

-VLADO NUNČIČ – izdelovalec unikatnih lesenih glasbil (LAJNA, OPREKELJ, MONOKORD, ORGANISTRUM …) in izvajalec svojevrstne ljudske glasbe ter drugih interpretacij.

 

-Domača Etno skupina NOJEK – tisti, ki še ubirajo večglasno ljudsko petje in značilen neparni ritem – sedemosminski takt, katerega je na Kozjanskem in Obsotelju slišati še zelo poredko.

 

-Duet IZPOD KORENIN – Metka Knap in Rok Drofenik s svojo primitivno glasbeno interpretacijo kličeta čas, ko je človek bival v skladu z naravnimi cikli.

Sporočilo oglaševalcu

  Prednostni način stika

  Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Podatke o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z našimi družbenimi mediji, oglaševalskimi in analitičnimi partnerji. Poglej več
  Nastavitve piškotkov
  Sprejmi
  Pravilnik o zasebnosti in uporabi piškotkov
  Politika zasebnosti in piškotkov
  Ime piškotka Aktiven
  Kdo smo Naš spletni naslov je: https://www.kajsedogaja.si. Komentarji Ko obiskovalci na spletnem mestu pustijo komentarje, zberemo podatke, prikazane v obrazcu za komentarje, prav tako pa tudi IP naslov obiskovalca in niz uporabnikovega brskalnika za pomoč pri zaznavanju neželene pošte. Anonimiziran niz, ustvarjen iz vašega e-poštnega naslova (imenovan tudi hash), se lahko posreduje storitvi Gravatar, da preveri, ali jo uporabljate. Pravilnik o zasebnosti storitve Gravatar je na voljo tukaj: https://automattic.com/privacy/. Po odobritvi vašega komentarja je vaša profilna slika vidna javnosti v kontekstu vašega komentarja. Mediji Če nalagate slike na spletno mesto, se izognite nalaganju slik z vgrajenimi podatki o lokaciji (EXIF GPS). Obiskovalci spletnega mesta lahko prenesejo in izluščijo katerikoli podatek o lokaciji iz slik na spletnem mestu. Piškotki Če na našem spletnem mestu pustite komentar, lahko izberete, da se vaše ime, e-poštni naslov in spletno mesto shranijo v piškotke. Ti so za vaše udobje, tako da vam podatkov ni treba ponovno vnašati, ko pustite drug komentar. Ti piškotki bodo trajali eno leto. Če obiščete našo prijavno stran, bomo nastavili začasni piškotek, da ugotovimo, ali vaš brskalnik sprejema piškotke. Ta piškotek ne vsebuje osebnih podatkov in se zavrže, ko zaprete brskalnik. Ko se prijavite, bomo nastavili tudi več piškotkov, da shranimo vaše podatke za prijavo in vaše izbire prikaza zaslona. Piškotki za prijavo trajajo dva dni, piškotki za možnosti zaslona pa eno leto. Če izberete "Zapomni si me", bo vaša prijava ostala dva tedna. Če se odjavite iz svojega računa, bodo piškotki za prijavo odstranjeni. Če uredite ali objavite članek, bo v vašem brskalniku shranjen dodaten piškotek. Ta piškotek ne vključuje osebnih podatkov in samo označuje ID objave članka, ki ste ga pravkar uredili. Poteče po 1 dnevu. Vdelane vsebine iz drugih spletnih mest Članki na tej strani lahko vključujejo vdelane vsebine (npr. videoposnetke, slike, članke itd.). Vdelane vsebine iz drugih spletnih mest se obnašajo natančno tako, kot če bi obiskovalec obiskal drugo spletno mesto. Ta spletna mesta lahko zbirajo podatke o vas, uporabljajo piškotke, vdelajo dodatno sledenje tretjih oseb in spremljajo vašo interakcijo z vdelano vsebino, vključno s sledenjem vaši interakciji z vdelano vsebino, če imate račun in ste prijavljeni na to spletno mesto. S kom delimo vaše podatke Če zahtevate ponastavitev gesla, bo vaš IP naslov vključen v e-pošto za ponastavitev. Koliko časa hranimo vaše podatke Če pustite komentar, se komentar in njegovi metapodatki obdržijo za nedoločen čas. To je zato, da lahko prepoznamo in samodejno odobrimo vse nadaljnje komentarje namesto, da bi jih držali v čakalni vrsti za moderiranje. Za uporabnike, ki se registrirajo na našem spletnem mestu (če obstajajo), prav tako hranimo osebne podatke, ki jih v svojem uporabniškem profilu navedejo. Vsi uporabniki lahko vidijo, urejajo ali brišejo svoje osebne podatke kadarkoli (razen, da ne morejo spremeniti svojega uporabniškega imena). Administratorji spletnega mesta lahko tudi vidijo in urejajo te podatke. Katere pravice imate nad svojimi podatki Če imate račun na tej strani ali ste pustili komentarje, lahko zahtevate prejem izvožene datoteke osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, vključno s podatki, ki ste nam jih posredovali. Lahko tudi zahtevate, da izbrišemo vse osebne podatke, ki jih imamo o vas. To ne vključuje podatkov, ki jih moramo hraniti zaradi administrativnih, pravnih ali varnostnih razlogov. Kam se pošiljajo vaši podatki Komentarji obiskovalcev se lahko preverjajo preko avtomatizirane storitve za zaznavanje neželene pošte.    
  Shrani nastavitve
  Nastavitve piškotkov